Monday, October 31, 2011

Demi Mu Suami Tercinta


Artikel ni khas buat wanita2 yang dah berumah tangga yer..yang bakal mendirikan rumah tangga pun boleh baca...tetapi lebih tertumpu kepada mereka yg dah bersalin..…just wanna share…baru2 ni… ada seorang ibu dah stop breastfeed..anaknya dah hampir 2tahun lebih dia mengadu kat saya.
“Kak..kenapa perempuan lepas bersalin.biasanya anak dah besar..ada menghadapi masalah kedinginan seks”
Hmm.sebenarnya ini kes normal..mmg terdapat segelintir wanita yang melalui phase mcm tu..banyak factor yang menyebabkan jadinya masalah tu….antaranyakeletihan,stress,bdn tak cukup bertenaga dan faktor lain yang paling penting ialah pengaruh hormon…tahukah anda… Semasa penyusuan hormon estrogen yang merundum dan hormon prolaktin akan meningkat maka si ibu akan merasa dingin untuk bersama selain kekeringan….

Bagaimana mengatasinya
Amalkan pengambilan vitamin E beserta selenium di samping alfalfa yang konsisten. …itulah vitamin yang membantu..


Macam mana DUA suplemen ni berfungsi untuk kita?
Vitamin E
- Anti oksida, anti penuaan, menyokong dan mempercepat pembaik pulihan otot & baik untuk jantung, dan ada yang menggelarkannya sebagaisex vitamin!

Alfalfa
- Baik untuk kesihatan dalaman wanita, berfungsi seperti Kacip Fatimah (perapat!), membantu melancarkan kitaran haid, dan banyak lagi kebaikan Alfalfa
info mengenai Vitamin E sebagai sex vitamin :-
" Some like to call vitamin E the "sex vitamin". It gets this name for a couple of reasons. One, vitamin E has been said to aid in the production of sex hormones, which aids in attraction, desire, and mood. Two, it prevents age and disease, which of course indirectly boosts the longevity of anyone's sexual lifestyle. Some women prefer to use Vitamin E as a lubricant during sex to heighten their experience considerably. Always make sure that the Vitamin E will not reduce the effectiveness of a condom, if using one, as latex is prone to disintegrate with certain oil-based lubricants. "
juga testimoni ini untuk menambah semangat : -
" Sejujurnya, pertama kali saya consume Shaklee Vit-E adalah selepas menjalani pembedahan “Surgical Incision and Drainage”. Tujuan asalnya ialah untuk pemulihan luka. Walaupon luka masih belum sembuh, saya notice yang saya turut mendapat “side-effect” yang lain, tapi bukan negatif yaa. Sangat2 POSITIF! Alhamdulillah. Mula2 nya seakan2 tak percaya yang itu adalah penangan Vit-E. Tapi, bila saya kaji dan terus mengkaji, benarlah itu adalah kesan yang baik daripada Vit-E. !),pengambilan Vitamin-E tidak menggangu penyususan susu ibu. Apatah lagi, sangat membantu mencantikkan kulit! Sudah hampir setahun saya mengambilnya untuk tujuan antioxidants & kesihatan kulit, dan anak saya masih lagi mendapat khasiat susu ibu.."

~* credit to genkimomma.blogspot.com dan Kak Cery

notes : untuk hubby, cadangan pengambilan Vitamin E dan Zinc (^_^)

ISTERI LEMAH SYAHWAT
Soalan
Saya ingin mengetahui mengapa saya tidak mempunyai keinginan melakukan hubungan seks. Saya rasa saya mempunyai masalah ini. Kadang-kadang untuk merasakan keinginan melakukan seks itu hanya timbul 2-3 bulan sekali. Ini menimbulkan kemarahan dan rasa tidak senang suami. Saya sangat-sangat berharap ada penyelesaian untuk ini. Walaupun suami telah cuba sedaya upaya menghairahkan saya- saya masih tidak merasa apa-apa. Saya ingin sekali mempunyai perasaan itu walaupun seminggu sekali. Tolonglah saya doktor selesaikan masalah ini kerana seringkali ia menjadi punca pertengkaran kami.


Jawapan
Tentang kedinginan seks ini kebanyakan daripada masalah ini ditimbul daripada tekanan mental. Stress mungkin timbul di tempat kerja ataupun di persekitaran rumahtangga khususnya jika kita jenis yang sangat sensitif dan mudah tersinggung emosi serta tidak pandai untuk menangkis tekanan mental ini. Terdapat banyak kaedah untuk mengatasi tekanan mental ini. Diantaranya ialah untuk menguatkan iman dan taqwa menerusi ibadah kita seperti membaca Quran, sembahyang dan banyak berzikir kerana semua perbuatan ini akan mengurangkan ketegangan fikiran dan mungkin seterusnya akan dapat merangsang kegairahan seks.


Puan mesti ambil peranan seks ini sebagai tanggungjawab isteri dan kita mesti bersikap aktif dan pro-aktif dalam hal ini. Jangan cuba mengenepikan atau menyorokkan perasaan ini kerana tanggungjawab ini adalah sangat penting demi untuk kedamaian rumahtangga. Jika dengan kaedah-kaedah mengurangkan tekanan tidak berjaya, saya fikir eloklah puan juga melihat keadaan kesihatan samada terlalu gemuk ataupun mengidap sesuatu penyakit yang mana ini memerlukan juga rawatan dari doktor. Tentukan makanan puan berkhasiat dan mengandungi vitamin yang cukup. Cuba amalkan Multi-vitamin ( banyak jenama dipasaran), Vitamin C Dos tinggi iaitu 1000Gram dan Vitamin E 800IU sehari.


Seterusnya puan juga perlu mendapatkan kaunseling sebaiknya daripada doktor pakar saikaitri khusus dalam bidang seksual dan perkahwinan. Mungkin puan boleh hubungi jabatan kauseling dan sakaitri di HUKM untuk mendapat bantuan tentang masalah ini.
Credit : Hadha.

No comments:

Post a Comment