Sunday, February 26, 2012

KENALI APA YANG ANDA MAKAN


salam bahagia. dah lama tak menulis, hari ini sy nak berkongsi tentang makanan tambahan. dengan perkembangan teknologi moden yg semakin membangun, ramai individu mula sedar tentang kepentingan mknn tambahan (supplment) dlm hidup seharian. namun sedarkah kita, adakah supplement yang kita ambil itu selamat atau tidak. terlalu banyak produk begini dipasaran, sehingga kita tidak sempat untuk menilai atau membuat pilihan. atau mungkin ada antara anda yang tidak tahu atau pasti, bagaimana mahu memilih vitamin yang benar2 selamat dan sesuai........jom baca ni...


Vitamin boleh dikelaskan kepada 3 jenis:. iaitu SEMULAJADI, SINTETIK ATAU ORGANIK

Semulajadi
  • Dihasilkan dengan pemprosesan yang meninima mungkin dan kepekatan nutrien adalah dlm keseimbangan yg menghampiri kpd keadaan ia ditemui dlm alam semulajadi
  • kos menghasilkannya lebih tinggi berbanding sintetik
  • perlukan pelaburan yg tnggi dlm sumber semulajadi yang berkualiti
  • kebanyakan syarikat tdk menjual vitamin atau mineral semulajdi. SHAKLEE satu2nya yang berbuat demikian (sumber: A Consumer Report by Editors Of Research Institute For Preventive Health Care)

Sintetik
  • Nutrien yg dihasilkan dlm persekitaran makmal
  • bersumberkan tar arang batu
  • paling murah. komponen bahan kimia
  • kebanyakan mknan tambahan (supplement) adalah dalam jenis ini
  • biasa dijual di farmasi
  • walaupun secara kimianya ia semulajadi, tetapi dr segi strukturnya ia jauh berbeza.
  • dari label - dilabelkan dengan huruf "I" berbanding huruf "d" untuk vitamin semulajadi (sumber: How To Understand Food Supplement Label by Dr Bruce B. Miller)

Organik
  • Nutrien yg khusus dipencilkan dari satu sumber semulajadi, biasanya dgn menggunakan haba, tekanan tinggi atau pelarut kimia yg kuat
  • ia tidak sama dengan nutrien semulajadi disebabkan proses yang dilaluinya
  • semasa pemprosesan, ia melibatkan:
1. Haba yang berlebihan
2. Produk petroleum biasanya digunakan, menyebabkan kehilangan nutrien
  • Ko-faktor yang ada pd nutrien lesap atau rosak tanpa diganti

MENGAPA KITA PERLU MAKAN SUPPLEMENT SEMULAJADI?
  • Enzim tdk alami perubahan melampau dlm pemprosesan oleh haba yg tinggi & pelarut kimia yg keras
  • penyediaan bahan mentah dr sumber semulajadi yg berkualiti
  • imbangan semulajadi dikekalkan sebaik mungkin
  • semulajadi lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagaian fungsinya
ELAKKAN PENGAMBILAN SUPPLEMENT BERSIFAT SINTETIK....kerana ia......
  • tidak digunakan sepenuhnya oleh tubuh - struktur sistem enzim kita adalah utk semulajadi, bukannya makmal
  • percubaan utk memadankan enzim tubuh kita dengan vitamin sintetik adalah seumpama memadankan tangan kanan anda dengan sarung tangan kiri
  • semulajadi lebih aktif dr segi biologi berbanding sintetik - 42 % lebih berkesan dr sintetik. anda dpt setengah jumlah yg anda fikir anda perolehi

BAGAIMANA MENGENAL SUPPLEMENT SEMULAJADI @ SINTETIK
  1. Melalui pembacaan label - huruf "I" bagi tiruan dan "d" bagi semulajadi
  2. melalui perkataan "Ko-Faktor" seperti "bioflavinoids" atau "biodegradable"
  3. melalui kehadiran pad "silica gel" dlm bekas - Sintetik

so....saya harap dengan sedikit ilmu ini, dapatlah anda nilai dan buat keputusan dan pilihan yang bijak.....


SHAKLEE SATU-SATUNYA PRODUK MAKANAN TAMBAHAN YANG BERSIFAT SEMULAJADI.
SO.....IA SELAMAT UNTUK SEISI KELUARGA. BUATLAH PILIHAN YANG BIJAK.

DAPATKAN HARGA ISTIMEWA HARI INI......

013-7141954-SHARA

No comments:

Post a Comment