Monday, November 14, 2011

Meroyan....? Apa ?. Kenapa ? & Bagaimana ?........Meroyan!!!, selalu kite dengar orang tua2 pesan kat ibu2 yg hampir bersalin ttg meroyan ni. jangan itu, jangan ini, nanti meroyan......mari kita baca kisah ini.....

credit mama arissa zoela...

Saya ingat lagi semasa baru melahirkan Arissa emak saya selalu mengingatkan saya berselawat atau membaca ayat-ayat suci..Kata emak, elok untuk jauhkan 'benda' tidak elok supaya tidak meroyan..Maklumlah...selepas melahirkan kitakan dalam keadaan 'kotor'.

Pengalaman saya?Saya tak tau nak kata saya meroyan ke tidak mungkin semi meroyan kot?..Tetapi semasa di dalam pantang Arissa adalah bayi yang agak 'susah' hendak di jaga..Arissa terlalu kuat menangis..Buat dah macam-macam tapi dia still menangis non stop..Pernah dia menangis selama seminggu start dari pukul 9pm-3am..Kemudian dia tukar time pulak, dari pukul 3am-8am..NON STOP! Huhuu....Jumpa doctor, org tua2 yang pandai..bidan kampung...mcm2...but dia masih jugak menangis..End up, saya pun join menangis sekali..

Pernah jugak akibat tak tahan mendengar dia asyik menangis, saya suruh emak saya bawa dia keluar dari bilik..SAYA TAK MAU ARISSA MASA TU! Sedihkan?Masa tu en hubby dah ke laut..So everyday en hubby call saya akan menangis..Sampai en hubby terpaksa emergency leave, emergency boss dia carikan chopper nak balik ke darat.Dasyat..

Pernah jugak, semasa saya tidur tiba-tiba saya terdengar suara lelaki yang sgt kuat menjerit di telinga saya "OIIII!" terkejut saya sampai mcm nak melompat..Dahle saya czer...Terus saya menangis..At the same time Arissa pun menangis serentak...Kelam kabut en hubby masa tu..Mana nak pujuk Arissa mana nak pujuk mama Arissa lagi...

Resultnya sehingga sekarang? Saya tak boleh dengar Arissa menangis lama..Bila Arissa menangis ada satu tune dia yang saya tak boleh dengar..Bila saya dengar je tune tu, kepala saya terus sakit mcm ada paku nak keluar dari kepala..So kalau org ckp saya manjakan anak sbb tak boleh biarkan anak menangis, saya bukan saja-saja ok..Kepala saya start sakit...Huhuuh...

So..adakah saya meroyan????
###################################################################


- Istilah psikologinya: psikosis puerpera. Mengikut perangkaan kajian luar Negara, penyakit ini menyerang kurang 1.5 daripada setiap 1,000 kelahiran. Istilah perubatan pula postnatal depression yang bersangkut paut dengan kelakuan aneh sebagai kesan emosi (kejiwaan) yang dihadapi oleh wanita selepas melahirkan anak.

- Keadaan meroyan ini biasanya menyerang ibu yang pertama kali melahirkan. Ingat, dia akan bertindak agresif dan tidak dapat mengawal diri dan ada kalanya mencederakan orang. Jadi amat bahaya jika ibu ini dibiarkan menjaga bayi.

Tanda-tanda meroyan boleh dilihat seawal dua hari selepas bersalin. Tanda-tandanya termasuk:
1) gangguan tidur

2) keresahan

3) sensitif

4) rendah diri

5) kurang selera makan

6) selalu bersedih.

7) Sikapnya juga berubah, dari periang menjadi pendiam. Sentuhan dengan dunia
realiti akan hilang.

Bersikap luar biasa seperti fenomena halusinasi dan delusi. Halusinasi, kononnya melihat lembaga menakutkan atau mendengar suara ghaib yang menyuruh melakukan sesuatu. Delusi pula apabila dia merasa yang ada orang merancang untuk memusnahkannya. Keadaan itu menyebabkan dia berasa waswas dan syak wasangka dengan orang. Sering berhadapan halusinasi dan delusi, si ibu tidak akan kisah kebajikan anak yang baru dilahirkan. Dia akan terdorong melakukan jenayah, seperti membunuh anaknya.


Faktor yang menyebabkan meroyan

Pelbagai faktor yang boleh menyebabkan penyakit mental inil Antaranya:

1. Faktor genetik atau baka

2. Perubahan tahap hormon seperti progesterone dan estrogen secara mendadak

3. Tekanan emosi ketika dalam pantang

4. Kualiti perhubungan suami isteri serta perhubungan dengan bayi yang baru lahir

Suami selalu tidak memahami tekanan emosi si isteri
- Sebenarnya tekanan emosi wanita baru bersalin berbeza. Tidak dinafikan anak merupakan pengikat kasih antara pasangan suami isteri dan kebanggaan keluarga keseluruhannya. Tetapi bagaimana jika anak yang dilahirkan tidak kehendaki? Contohnya pasangan yang belum bersedia menambah ahli keluarga atau tidak mempunyai kewangan yang kukuh.

- Emosi semakin tertekan apabila wanita itu sendiri tidak mempunyai hubungan baik dengan ibunya atau mentua.

- Sakit bersalin. Walau anak ketiga, keempat atau kelima, kesakitannya tetap tiada tandingan, hanya Tuhan yang mengetahuinya. Namun suami menganggap isteri telah biasa. Langsung tidak mahu membantu menjaga anak yang menangis saban malam. Isteri tidak dapat berehat dengan secukupnya dan ini membuatkan tiada kegembiraan dalam menimang cahaya mata sebaliknya membosankan. Lagi teruk, suami masih beranggapan isteri akan pulih selepas dua tiga hari dan mahu makan minumnya terhidang seperti biasa dan marah melihat rumah masih bersepah.


Rawatan?

- Dikatakan kurang 70 peratus wanita yang terbabit akan sembuh dengan rawatan yang betul. Risiko penyakit berulang selepas kelahiran seterusnya lebih kurang 15 peratus. Dalam proses rawatan, faktor jika adanya ahli keluarga lain yang berpenyakit mental dan pertelingkahan suami isteri akan menjejaskan proses pemulihan pesakit. Adalah lebih baik pesakit mendapat rawatan sebagai pesakit dalam di hospital jika keluarga tidak dapat mengawalnya. Selain ubat-ubatan, kaunseling hubungan suami isteri perlu dibuat serentak memandangkan wanita berpenyakit ini amat membenci hubungan seksual. Jadi kaunseling amat perlu bagi menyelamatkan rumahtangga.

- Sokongan emosi orang terdekat. Tidak banyak kajian dilakukan ke atas punca berlaku postnatal depression dan perubahan hormon merupakan faktor kecil saja. Faktor sekitar lebih menyumbang kepada tekanan itu. Bagi yang pertama kali melahirkan, sokongan moral dan emosi daripada orang terdekat amat perlu seperti suami. Sokongan suami merupakan penawar yang paling mujarab.

- Ahli keluarga perlu bekerjasama mengembalikan keyakinan dan keriangan ibu yang tertekan. Pujuk dan bimbing dia selalu. Ingatkannya supaya sentiasa mendekatkan diri kepada Allah. Mohon ketenangan melalui solat dan doa.


Persediaan sebelum menimang cahaya mata.

- Bersedia dari segi mental, fizikal dan material.

- Berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat persediaan menghadapi kelahiran.

- Jumpa kaunselor untuk sesi kaunseling perkahwinan supaya berbincang tentang aspek persediaan emosi dan persediaan menimang cahaya mata.

- Dapatkan ilmu tentang sebelum dan selepas kelahiran anak.


Selain dari itu, ibu-ibu boleh lah mengambil B complex..B Complex Shaklee terdiri dari 8 kumpulan vit b termasuk folic acid dan biotin untuk bina darah. Ia penting untuk elak kemurungan (meroyan, sebagai penenang (anti-stress) & menstabilkan hormon.
Mengapa ada ibu yang mudah meroyan atau keletihan? Jawapannya kerana kurangnya vitamin B dalam badan.Sebab tu dalam Set Bersalin Shakleekami mmg sediakan B complex.

Sila hubungi saya untuk dapatkan konsultasi percuma dan harga ahli.....013-7141954

No comments:

Post a Comment