Wednesday, November 9, 2011

Keperluan Nutrisi Ibu Mengandung

KEPERLUAN NUTRISI BAGI IBU MENYUSU
______________________________________________

Ibu-ibu yang mengandung dan juga menyusu memerlukan lebih nutrisi dalam tubuh mereka.

Antara fakta yang perlu kita tahu:
~Ibu menyusu perlu makan dan minum secukupnya.
~Ibu menyusu tidak memerlukan makanan khas ataupun perlu mengelakkan makanan tertentu untuk menyusu.
~Badan wanita menyimpan lemak semasa mengandung untuk membantu menyediakan susu untuk penyusuan.- susu dihasilkan dari lemak yang disimpan dan juga dari makanan yang diambil.
~Pemilihan makanan yang tidak sihat ataupun kurang makan tidak menjejaskan penghasilan susu - ibu yang sibuk bekerja, tak sempat makan, tak cukup makan selalu merasakan akan menghasilkan susu yang sedikit.. tetapi dengan kekerapan menyusu, ianya dapat memastikan bekalan susu sentiasa mencukupi.
~Ibu dalam pantang tidak sewajarnya menghadkan pengambilan makanan dan minuman. Ibu dalam pantang perlu ambil lebih minuman terutama jika anda kurang membuang air kecil atau air kencing menjadi pekat.

Perbandingan keperluan nutrisi antara wanita biasa, wanita mengandung dan wanita menyusu
Carta di bawah boleh membantu kita mendapatkan sumber makanan yang tepat untuk penyusuan. So ibu menyusu..anda memerlukan lebih banyak lagi nutrisi berbanding dengan wanita lain ye..pastikan badan anda cukup dengan keperluan vitamin.Energy and Nutrients needs

Sekarang ni dah tahu sebab apa ibu ambil vitamin shaklee?? ibu memerlukan lebih vitamin atau nutrisi daripada wanita lain yang tidak menyusukan anak beliau. Vitamin bukan membuat susu ibu menjadi banyak melimpah2..tapi vitamin membantu ibu untuk terus sihat, cergas dan bertenaga.

**dapatkan shaklee anda hari ini dengan harga istimewa dan konsultasi percuma. sila hubungi saya
013-7141954 (shara)

No comments:

Post a Comment